Här hittar du även ett informationsblad i PDF för nedladdning och utskrift.
Fotografen Flygutrustning
Flygbilder.nu drivs av mig, Magnus Larsson, som har mångårig erfarenhet av fotografering, både analogt och digitalt. Jag driver verksamheten som en enskild firma och innehar alltså en F-skattesedel.

2002 började jag skärmflyga och insåg möjligheten att ta bilder från ett perspektiv som många aldrig får uppleva.

För att kunna dela med mig av dessa bilder har jag därför startat Flygbilder.nu.

Jag bor i det vackra Träslövsläge, strax söder om Varberg och fotograferar främst i Halland och Västra Götalands län.

Flygutrustningen jag använder är en motordriven flygskärm, s k Paramotor. Motorn bär man som en ryggsäck i starten, men väl uppe i luften sitter man bekvämt i en stol och glider fram med propellern snurrande på ryggen, inte helt olik en viss Karlsson......

Den stora fördelen med denna typ av flygutrustning är enkelheten. Eftersom den är fotstartad behövs inget flygfält, start och landning kan därför ske på nästan vilket fält som helst. Jag packar flygutrustningen i bilen, åker till fotoplatsen och startar på närmaste fält. Detta minimerar transportsträckor i luften.

Pilot, fotograf och flygledare i en och samma person ger en oslagbar flexibilitet och låga kostnader.

Kamerautrustning

  

Jag fotograferar uteslutande digitalt med en Sony α580, en systemkamera som ger mycket skarpa och naturtrogna bilder med en upplösning på hela 16.2 megapixel. Till denna använder jag oftast ett 17-70mm zoomobjektiv för maximal frihet när det gäller bildkomponering, utan avkall på bildkvalitet.   

Att arbeta digitalt ger stora friheter när det gäller bildhantering, efterarbete och distribution. Se exempel på digital efterbearbetning här.
 

Självgranskningsrätt
Ett krav för att få sprida flygbilder är att dessa skall vara granskade och godkända av Försvarsmakten. För att slippa  vänta på godkännande för varje enskilt foto har jag ansökt och erhållit en s k självgranskningsrätt. Denna medger att jag själv granskar och godkänner alla bilder, vilket ger mycket kortare leveranstider till kunden.